2010
Deze foto is gemaakt op 5 juni 2010. De wijnstokken groeien hard. Binnenkort moet er uitgedund worden.
Soms gaat het er heel gezellig aan toe, zoals tijdens deze rondleiding.
Op 6 juni stond onze Pinot Gris op de wijnkaart van het aspergefestijn in Schin op Geul. Hij viel in de smaak!
9 juni: we zijn druk aan het snoeien. Kijk maar eens hoe hard de Pinot Gris groeit.
Einde juni. We moeten hard werken om de wijnstokken in het gareel te houden!
Begin juli, heel warm en droog. Het gras tussen de rijen is al aardig verdord.
Onweer op komst met kans op hagelschade!
1 augustus werd op het Schin op Geulse schuttersfeest onze Pinot Gris als erewijn geschonken.
Tegen einde augustus begint de veraison. Hier mooi te zien bij de Pinot Gris.
Ook de Chardonnay begint mooi te kleuren.
De Pinot Gris op 12 september
Goudkleurende Chardonnay op 12 september
Mooi donkere Pinot Noir op 12 september.
Natuurlijk wordt het suikergehalte gemeten om de ontwikkeling te volgen. De oogstdatum laat nog wel enkele weken op zich wachten.
De herfst heeft duidelijk zijn intrede gedaan. Er gaat geoogst worden.
Op 13 oktober hebben we geoogst. Vroeg beginnen met een kop sterke koffie.
Nog even overleggen, terwijl de ochtendmist uit de heuvels begint te verdampen.
Maar dan moet er toch echt gewerkt worden. Moeten we echt zo veel plukken?...
Als eerste wordt de Pinot Noir geoogst.
vendanges à la main...
De volgeplukte kistjes worden met onze tractor vervoerd.
En dan zo snel mogelijk de kelder in om verwerkt te worden.
Hetzelfde verhaal voor de Chardonnay en de Pinot Gris.
Bij Bourgondisch ingestelde mensen hoort ook lekker eten. Dus werd er af en toe een pauze ingelast om weer op kracht te komen.
En daarna weer verder. Het lijkt wel alsof de ruggen steeds krommer worden.
Maar de plukkers zijn er zich van bewust dat de klus af moet. En de druiven nodigen uit om geplukt te worden.
De ene vracht na de andere wordt naar de kelder getransporteerd.
De wijnboerinnen zijn blij dat ze even kunnen uitrusten. Normaal zijn ze niet zo zwijgzaam...
In de wijnkelder wordt tot in de late uurtjes doorgewerkt. Hier wordt de zoveelste lading pulp in de pers gepompt.
Na veel zwoegen zijn de vaten gevuld. Nu nog geduld hebben.
Onze vinificatie beschouwen we als vertrouwelijk, dus geen fotoreportage. Dit is een door ons zelf gemaakt stuk RVS gereedschap om de schilletjes van de Pinot Noir onder te dompelen tijdens de gisting.
<
>
©2017 Belle Source