2011
In maart 2011 zijn we gaan snoeien.
Dat is veel werk. Ik schat dat we zo'n 9000 takken hebben verwijderd.
En zoals gebruikelijk wordt er ook tijd ingeruimd voor ontspanning.
Eind april 2011. We hebben enkele flessen wijn afgetapt om te proeven hoe de smaak zich heeft ontwikkeld.
De Chardonnay en Pinot Gris zijn goed bevonden. Op 30 april hebben we deze dan ook gebotteld. Alleen de Pinot Noir laten we voorlopig nog in het vat verder rijpen.
Dit is ons logo. Alle etiketten zullen op dit ontwerp gebaseerd zijn.
We hebben in mei last van nachtvorst gehad, met aanzienlijke schade. Enkele rijen Pinot Noir en Chardonnay zijn daardoor aangetast, maar gelukkig herstellen de meeste wijnstokken voorspoedig, geholpen door de hoge temperaturen.
Onze Pinot Gris en Chardonnay zijn uitstekend bevallen op het door de fanfare georganiseerde Aspergefestijn.
Hier en daar zijn nog enkele bruin verkleurde bladeren te zien, veroorzaakt door de nachtvorst. De plant probeert zich te herstellen door flinke aantallen nieuwe scheuten aan te maken.
De Pinot Gris heeft minder last gehad van de nachtvorst. Op 2 juni staat de bloei er aan te komen.
Hoeveel natuur kun je op een foto krijgen...
Schin op Geul op een warme dag in juni, gezien vanaf de wijngaard.
Met het op gang komen van het toeristenseizoen is de stoomtrein van ZLSM steeds vaker te zien.
Uiteraard houden we ons hart vast als er zwaar weer op komst is.
15 juni, de bloei komt er aan.
Roofvogels bewaken de wijngaard.
26 juni, de bloei is voorbij, de prille trosjes krijgen vorm.
Af en toe krijgen we hoog bezoek... Hier President Dave van C.V. de Waterratte, incognito natuurlijk.
Vooral in de rijen die in het diepste gedeelte van de wijngaard gelegen zijn is de schade van de nachtvorst zichtbaar. De opbrengst van de Pinot Noir en Chardonnay zal niet optimaal zijn.
De zomer van 2011 is erg regenachtig. In juli was er regelmatig een regenboog te zien.
Midden juli: we moeten alle zeilen bijzetten om de groei van de wijnstokken in goede banen te leiden.
Dinsdag 2 augustus, een inktzwarte dag... Onze grote (wijn)vriend Rolf, die met veel inzet en vreugde regelmatig op onze wijngaard meehielp is plotseling overleden.
5 augustus, veraison begint bij de Pinot Noir.
Een slechte zomer. Temperatuur is niet te laag, maar nauwelijks zon en vaak regen.
Op 18 augustus is er een noodweer over de wijngaard getrokken. De hagelschade is duideijk zichtbaar. Gelukkig zijn niet alle trossen zo zwaar beschadigd als deze.
Insecten genieten van het sap dat vrij komt uit deze beschadigde tros Pinot Noir.
23 augustus: ook bij de Pinot Gris heeft de veraison ingezet. Het wordt hoogste tijd om netten te gaan aanbrengen tegen vogels en wespen.
Op 27 augustus zijn we begonnen met het aanbrengen van de netten. Niet alleen een geruststelling in verband met voorkomen van schade door vogels en wespen, maar ook door de vele onweersbuien. Kijk maar eens wat er in de verte aan zit te komen.
Even later: de zoveelste onweersbui van deze zomer.
Op zondag 28 augustus organiseerde Villa de Proosdij te Klimmen ‘Preuf de la Meuse’. Een dag die geheel in het teken stond van de Bourgondische Franse sfeer op het gebied van eten & drinken, kunst, muziek, mode en meer.
Wijngoed Belle Source was uitgenodigd met haar wijnen aanwezig te zijn.
We hadden een eigen standje, klaar om de gasten van onze wijnen te laten genieten.
We mochten vele wijnliefhebbers laten proeven. De reakties waren zeer positief.
Niet alleen glazen vol schenken, ook lege ophalen...
De gasten vonden de wijn maar al te lekker...
Patron Wiel is tevreden.
Nog afloop nog even opruimen en dan met een tevreden gevoel huiswaarts.
We hebben trouwens niet alleen maar oude vaten. Onze Pinot Noir 2010 rijpt in deze nieuwe barrique.
29 augustus, het najaar komt er aan. Avondlucht al om kwart voor negen.
15 september. De Pinot Noir bevat flink wat suiker. De pitjes beginnen te verkleuren van lichtgroen naar lichtbruin. Nog enkele weken en er gaat geoogst worden.
Ook de Pinot Gris laat zich in de typische kleur bewonderen.
Goudgekleurde Chardonnay in de avondzon.
Op 25 september hebben we deelgenomen aan het Wahlwiller Wijnfeest.
En alweer genoeg aanloop van liefhebbers.
Met deze weersvoorspelling zou de oogst wel eens in de week van 10 oktober plaats kunnen vinden.
De oogsttijd komt er aan. 30 september nu, een week lang boven de 20 graden geweest.
De Chardonnay absorbeert de warmte en vormt steeds meer suikers
We moeten gaan oogsten, een beetje eerder dan verwacht. Anders worden de druiven overrijp. En er komt slechter weer aan. Jammer als de druiven zich gaan volzuigen met (regen)water, met alle gevolgen van dien.
30 september, 24 graden! We gaan 4 oktober als eerste de Pinot Gris oogsten. Er zijn druiven bij die een suikergehalte laten zien tussen 93 en 100 Oechsle!
Op 2 oktober zijn we aanwezig geweest op Um 't Bakkes in ons eigen Schin op Geul.
We hebben samen met vele bezoekers genoten van de sfeer en natuurlijk van onze wijnen.
Dus ook in een biergarten kun je soms goede wijn krijgen...
Bakkes is limburgs voor bak-oven. In dit geval een oude houtgestookte oven. Bakker Koos van Eijnthoven bakte er meesterlijk brood, gebaseerd op graansoorten zoals spelt.
Koos in actie.
Omroep Krijtland kwam langs om een reportage te maken, niet alleen over Um 't Bakkes, maar ook over ... juist, wijn.
We hadden meer dan genoeg aanloop op onze wijnproef locatie.
Goed gezelschap, wijn, stokbrood en een stukje Rommedoe. Wat wil een mens nog meer?
De ochtend van de oogst. Alle apparatuur is in gereedheid gebracht, klaar om de oogst te verwerken.
Ondanks dat er droog weer voorspeld is ziet het er dreigend uit. Gelukkig blijft het bij een beetje gespetter.
We hebben een flink aantal plukkers bereid gevonden om ons te helpen.
Natuurlijk zijn er van te voren alvast metingen uitgevoerd om het suikergehalte te bepalen. We zien dat de trossen klein zijn in vergelijking met eerdere jaren. Maar ze bevatten veel suikers en weinig zuur.
Het is even zoeken, maar tussen de bladeren zijn hier en daar hoofden van de plukkers zichtbaar.
Caren heeft er voor gezorgd dat iedereen kan genieten van een uitgebreide lunch.
Wiel en Willie bezig met het verwerken van de Pinot Gris.
De Pinot Noir gaat na het ontstelen meteen in een vat omdat ook de schilletjes mee gisten.
Na afloop moet alle gebruikte apparatuur grondig gereinigd worden. Hygiene is een belengrijke vereiste om goede wijn te kunnen maken.
Een week na de oogst is de gisting in volle gang. Hierbij komt veel warmte vrij. Omdat echter de temperatuur niet te hoog op mag lopen, wordt deze scherp in de gaten gehouden. Deze twee vaten dreigden te warm te worden, vandaar dat we ze naar buiten verplaatst hebben. Uit de dunne zwarte slang die we om de tanks gewikkeld hebben druppelt water, hetgeen voor extra koeling zorgt.
De netten moeten opgeruimd worden.
30 oktober, herftstlicht. Ondanks dat het diep herfst is, zijn er nog veel bladeren aan de wijnstokken.
<
>
©2017 Belle Source