2012
De oogst van 2011 ligt te rusten in de kelder. Ondertussen is het moment aangebroken om onze Pinot Noir van 2010 te gaan bottelen. De barrique heeft zijn werk gedaan en de wijn van de juiste finishing touch voorzien.
Op 16 maart hebben we gebotteld. De barrique is ondertussen weer gevuld met de Pinot Noir van 2011.
Op 17 maart, een koude mistige dag, hebben we gesnoeid. Een echt takkenwerk!
Een week later: zomers weer. Met man, vrouw en macht worden de loshangende takken verwijderd.
Traditiegetrouw wordt er samen geluncht. Kans om weer een beetje op kracht te komen.
Laat in de namiddag is de klus geklaard.
Het weer in april 2012 was slecht. Veel regen, lage temperaturen.
Dit jaar voor het eerst te maken gehad met schade veroorzaakt door woelratten. Op deze foto is te zien dat de onderstam doorgeknaagd is. De vernielde wijnstokken zijn ondertussen al vervangen.
Vol goede moed beginnen we met dit gedeelte weer van voren af aan.
Eind april, de eerste blaadjes laten zich voorzichtig zien.
Midden mei, eindelijk eens een paar warme dagen. Afgezien van de schade veroorzaakt door woelratten staan de wijnstokken er in puike conditie bij.
Er is weer genoeg werk aan de winkel. Na het uitlopen van de plant kunnen we daadwerkelijk zien hoeveel scheuten zich gaan ontwikkelen. Dus nu tellen en het overschot wegsnoeien.
20 mei was er zeer zwaar weer voorspeld met hagel, windstoten, onweer. Is gelukkig net aan ons voorbij gegaan.
25 mei, hoge temperaturen. De natuur laat een explosie van groen zien.25 mei, hoge temperaturen. De natuur laat een explosie van groen zien.
Schin op Geul vanaf de wijngaard gezien in het avondlicht, na een warme dag.
Op zaterdag 2 juni hebben we de eerste fles Pinot Gris van 2011 aangeboden aan Jack Janssen, ter gelegenheid van het 12.5 jarig bestaan van restaurant Lambiek.
Op 3 juni werden onze wijnen verkocht op het asperge festijn in Schin op Geul.
10 juni uitbundig groen.
De bloei zit er aan te komen.
Fantastisch mooie wolken boven wijngaard.
De wijnstokken groeien uit hun voegen. Moeilijk om ze in het gareel te houden.
Door de vele regenachtige dagen zijn we minder op de wijngaard aanwezig kunnen zijn. Het gevolg daarvan is duidelijk zichtbaar.
Midden juni. Volop bezig met het saneren van de wijnstokken.
Het resultaat: licht en lucht hebben weer toegang.
Er wordt doorgewerkt totdat de zon met veel kleurvertoon onder gaat.
20 juni, volop in bloei.
Bord bij ingang wijngaard.
Snoeigereedschap.
Linkerkant moet nog verzorgd worden, rechterkant is klaar. Verschil is duidelijk.
24 juni, regen. Er is nog veel te doen, maar met dit weer kun je alleen maar binnen blijven.
Een paar dagen later...
Zicht op Schin op Geul, met op de voorgrond paarse bloemen en hooibalen.
30 juni, erg warm. Zo zien diverse rijen er ondertussen uit door explosieve groei.
En zo moet het zijn.
Af en toe beetje afleiding door stoomtrein.
Willie bekijkt het resultaat.
Heel hard gewerkt op de wijngaard, dat is duidelijk.
30 juni, einde bloei. De meeste kapjes zijn er af gevallen, de trosjes beginnen zich te vormen.
Wijnstokken-oerwoud.
Snoeien, opbinden, snoeien, opbinden enz.
Vrijdagavond 6 juli, doorgewerkt tot na tienen.
8 juli, tussen de buien door proberen nog iets te doen.
Want er zijn nog enkele rijen die toegankelijk gemaakt moeten worden. Wiel is onvindbaar in het struikgewas.
Willie is wel te vinden.
14 juli, regen en nog eens regen. De zomer is tot nu toe om te huilen.
Regendruppels op de bladeren.
Willie aan het werk in een waas van regen.
Wiel in waterdicht pak.
Ondanks belabberd weer doen de wijnstokken hun best. Hier zijn beginnende Chardonnay trosjes te zien.
Verregend kapsel bij thuiskomst.
27 juli, trosjes in overvloed.
De avondzon schijnt met moeite door het dichte bladerdek van de laatste paar rijen die we nog moeten saneren.
De dag loopt ten einde. Zo lang er licht is werken we door.
1 augustus, 's avonds laat. De wijngaard begint er weer strak uit te zien, zoals het hoort.
Om dat te vieren hebben we onder het genot van een goede fles nog een paar uurtjes op de wijngaard doorgebracht, in het maanlicht.
Bezig in het donker, alweer. Op 7 augustus, ontbladeren.
Nog even een blik op het ondertussen verlichte Strucht (links) en Oud-Valkenburg (rechts).
22 augustus, zo te zien heeft de Chardonnay er wel zin in.
30 oktober, herftstlicht. Ondanks dat het diep herfst is, zijn er nog veel bladeren aan de wijnstokken.18
Een paar kilometer netten wel te verstaan.
Vandaar dat elke hulp welkom is.
Nu kunnen de druiven in alle rust hun suikergehalte opbouwen.
13 september. Veilig achter het net rijpt de Pinot Noir verder.
De dagen worden snel korter.
In de verte is het mooi verlichte Casino te zien, boven op de Cauberg.
Typisch nevelige herfstochtend.
We gaan 12 oktober oogsten, mogelijk ook de 13de en 14de.
We hebben de 12de en 13de oktober geoogst, ondanks dat het weer er de 12de in de ochtend niet veelbelovend uit zag.
Maar gelukkig was de rest van de dag droog.
Omdat de druiven moesten opdrogen werd de tijd gebruikt om de netten alvast op te ruimen.
Dreigende lucht boven herfstige struiken.
Daar zijn de eerste oogstbakjes, klaar om gevuld te worden.
Pinot Noir.
Pinot Gris.
De druiven zijn nog niet opgedroogd, dus verder met netten opruimen.
En traditiegetrouw ruim voorziene pauzes.
Pinot Gris en Pinot Noir aan dezelfde tros.
De trossen zijn opgedroogd, er kan geplukt worden.
Bijna genoeg Pinot Gris voor een volle pers.
Naar de kelder voor de mostbereiding.
Onze pers gevuld met most.
Daarna is de Pinot Noir aan de beurt.
Veel Pinot Noir.
Nog veel meer Chardonnay.
Helaas hebben we niet alles op een dag kunnen oogsten. Het werd te donker op de wijngaard. De plukkers komen even kijken hoe het er in de kelder aan toe gaat.
Hectisch!
De dag erna worden de laatste rijen Chardonnay geplukt.
De rijen zien er zonder trosjes een stuk herfstiger uit.
De laatste lading Chardonnay. We hebben de oogst binnen.
Lieve plukkers. bedankt voor jullie geweldige hulp! Er werd niet alleen geoogst, maar ook alle netten waren opgeruimd.
19 oktober, de Pinot Gris is nog behoorlijk aan het gisten. Vandaar dat er waterkoeling is aangebracht.
De Chardonnay en de Pinot Noir hebben de turbulente gisting al achter de rug en zijn apart geplaatst. In deze ruimte zal de Malolactische gisting plaats vinden.
21 oktober, ondanks dat het diep herfst is, zit de wijngaard nog goed in het blad. De heuvels zijn gehuld in nevel.
De wijngaard wordt door allerlei dieren bezocht, waarvan sporen zichtbaar zijn. Zoals dit diepe gat.
Wij hebben waarschijnlijk het kortste rijtje van Europa: achter de bank zijn twee Pinot Gris struiken zichtbaar. Dit is rij 1.
De kleuren worden steeds warmer.
26 oktober in de namiddagzon, 5 dagen na de vorige foto. De herfst zet flink door.
Hoort ook bij de herfst, een of andere paddestoel.
Nog meer paddestoelen.
3 november, we gaan de Pinot Noir persen.
De druiven hebben een hele gedaantewisseling achter de rug.
Voorzichtig de pers vullen, zo min mogelijk kliederen.
De zeer prille wijn stroomt uit de pers.
Een Pinot Gris en een Pinot Noir in geschenkverpakking.
Dit is alles wat er over is gebleven na de persing.
Een close up van het bovenste gedeelte van de perskoek, waar de pitjes zich hebben opgehoopt.
Langzaamaan richting winter. De wijn ontwikkelt zich in alle rust verder in onze kelders.
<
>
©2017 Belle Source