2013
5 maart 2013, blauwe lucht. 18 graden op de wijngaard.
Met deze temperatuur krijg je de neiging om in actie te komen.
Dat betekent: snoeien.
Heel veel snoeien!
Na een paar uurtjes werken toch zo'n 350 wijnstokken gesnoeid. Nu de rest nog...
Maar de rest moet nog even op zich laten wachten, want de winter laat zich opnieuw gelden. Op 12 maart valt er een flink pak sneeuw. Niet alleen daarom, maar ook omdat er temperaturen beneden de -10C verwacht worden zijn we gestopt met snoeien.
16 maart, de temperaturen zijn weer dusdanig dat er verder gesnoeid mag worden. Maar het moet nog flink dooien wil de vracht sneeuw helemaal weg smelten.
Het is behoorlijk fris, maar we moeten verder. Als we te laat snoeien lopen we het risico dat de wijnstokken te veel gaan bloeden.
24 maart. Nog steeds zeer koud.
Ongewoon lentetafereel.
7 april, (voorlopig) de laatste koude nacht. We hebben de wijnen geproefd. Zowel de Pinot Gris als de Chardonnay zijn formidabel! De Pinot Noir belooft ook veel, maar heeft meer tijd nodig om zich te ontwikkelen.
Ondertussen hebben we de snoeiklus eindelijk kunnen klaren.
Wat hebben we lang moeten wachten op het voorjaar!
Hotel restaurtant Heuvelzicht, gezien vanaf de wijngaard.
Anderen hebben blijkbaar ook gesnoeid en verbranden nu de resten.
Wij moeten het snoeiafval nog kwijt zien te raken.
Nog maar eens een vergezicht vanaf de wijngaard.
De wijnstokken wachten op warme lentedagen.
4 mei, de eerste blaadjes zijn zichtbaar.
11 mei: Pinot Gris en helft Chardonnay gebotteld. Hier is de overheerlijke Chardonay te zien, vlak voordat hij de fles in gaat.
Het aanbrengen van de krimphulzen.
25 mei, de trosjes worden zichtbaar.
Close-up!
Veel groen in en rond de wijngaard.
Onze Pinot Noir is van het soort Colmar 116, onderstam SO4.
Wiel en Willie bij de onkruidbestrijding. Wiel kijkt zorgelijk naar de door Willie gebruikte techniek.
En daarom worden de rollen omgedraaid. Geen probleem: Willie heeft ervaring met tractor rijden.
Toch nog maar een foto van dit niet alledaagse tafereel.
Heuvelzicht, gezien vanaf de wijngaard.
2 augustus. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we alles, mede ook door de puike zomer, prima onder controle. Onze wijngaard ziet er strak onderhouden uit.
De trosjes ontwikkelen zich prima. Door de overdaad zullen we moeten uitdunnen.
De zomer weet van geen ophouden. Veel warmte, veel zon.
28 augustus, de veraison bij de Pinot Noir heeft ingezet.
Wiel in aantocht.
Vele prachtig rijpende trossen Chardonnay.
Ook bij de Pinot Gris heeft de veraison ingezet.
En nog steeds alles strak onder controle.
Einde augustus. De avondkleuren kondigen de komst van de herfst aan.
Over kleuren gesproken...
12 oktober, de kelder is in gereedheid gebracht.
24 oktober, oogsten.
Het betere bukwerk...
Rijpe Chardonnay druiven.
Daar word je blij van.
In november kregen we te horen dat onze Chardonnay 2012 het Sigille de Qualite mag voeren. Loon naar werken.
16 november, de uitgegiste Pinot Noir wordt geperst.
23 november, diep herfst. De netten worden opgeruimd voordat Carnaval losbarst.
<
>
©2017 Belle Source