Volgens de Nederlandse wetgeving mag je niet elke druivensoort aanplanten. Dit gecombineerd met het feit dat we nog niet overtuigd zijn van de kwaliteit van de nieuwe meer resistente rassen, heeft ons doen besluiten voorlopig de oud Europese wijnstokken Chardonnay en Pinot te gebruiken.

Bovendien is het verplicht ge-ente planten te nemen vanwege de schadelijke druifluis. Deze is afkomstig uit Noord-Amerika en is door de mens naar Europa gebracht. Met name in de negentiende eeuw heeft deze soort ervoor gezorgd dat een groot deel van de Europese wijngaarden werd vernietigd. In Frankrijk bezweek na 1870 ongeveer 70% van alle planten. Het bestrijden van de druifluis was vrijwel onmogelijk. Men ontdekte dat de wijnrankfamilies in Noord-Amerika wel resistent waren tegen de druifluis. Evenzo viel het op in het Oostenrijkse Burgenland. Daar gebruikte men Amerikaanse druivenstokken voor de vinificatie van de wijn Uhudler. De oplossing voor de Europese wijnboeren was het importeren van wortelstokken uit Noord-Amerika en hierop Europese varianten te enten.

Het bodemonderzoek in Giesenheim gaf aan dat we een SO4 onderstam moesten gebruiken, geschikt voor humusrijke kalkhoudende aarde.

Daarnaast hadden we nog de keuze uit verschillende klonen. Wij hebben gekozen voor een lage opbrengst, maar daardoor meer intense smaak.

©2017  Belle Source