In juli 2006 werd begonnen met het verkennen van een geschikt terrein voor de toekomstige wijnplantage Belle Source.
Duidelijk is dat er het nodige werk verricht zal moeten worden om het weiland om te toveren in een wijngaard.
Nadat het gras gemaaid is, ziet het er meteen een stuk overzichtelijker uit.Toekomstig wijnboer Willie Thimister doet een inspectieronde.
De eerste toekomstige rij wordt met behulp van een touw uitgemeten. Deze rij loopt exact noord-zuid en vormt het richtpunt voor de volgende rijen. We hebben besloten de rijen een noord-zuid oriëntatie te geven omdat de wind overwegend westelijk is, dus de rijen zullen elkaar op deze manier beschermen.
We laten niets aan het toeval over. Willie neemt grondmonsters. Deze sturen we naar een onderzoekslaboratorium in Giesenheim, met de bedoeling om via een analyserapport aanbevelingen te krijgen over eventueel noodzakelijke correcties van de bodemgesteldheid.
Na dagen zwoegen, hebben we de benodigde plant- en paalgaten geboord. Daarna moeten de steunpalen aangebracht worden. We hebben gekozen voor acaciapalen, een Europees soort hardhout, dus geen tropische houtkap. Dit hout is niet behandeld met chemicaliën. Wel een beetje krom, maar dat geeft een leuk effect. Het schijnt dat deze houtsoort in vroegere tijden ook gebruikt werd in de wijnbouw. Op de foto is ook te zien dat er nog iets moet gebeuren: steundraden moeten aangebracht worden, kilometers lang…
Begin mei 2007 worden de wijnstokken geleverd. Ze moeten zo snel mogelijk de grond in. Helaas was het in die periode extreem warm en droog. Dus we voeren enkele duizenden liters bronwater aan om de plantgaten te bevochtigen, zodat de wijnstokken niet belemmerd worden in hun ontwikkeling.
Met veel zorg wordt elke wijnstok geplant.
Na veel zwoegen zaten de planten in de grond. Dat moest uiteraard gevierd worden met... juist, wijn.
Midden juli zijn de groeikokers verwijderd en kunnen we zien hoe goed de plantjes zich ontwikkeld hebben.
Tegen het einde van de zomer hebben de meeste planten een hoogte tussen 1.5 en 1.9 meter bereikt.
Diep in de herfst rijdt een dampende stoomtrein langs de vrijwel bladloze wijngaard.
Maart 2008 hebben we nog 3 extra rijen aangeplant. Goed voor zo'n 210 extra Pinot Noir.
We gaan de wijnstokken snoeien volgens de dubbele Guyot methode.
En zo ziet dat er in de praktijk uit.
Natuurlijk zorgen we er wel voor dat de innerlijke mens niets te kort komt tijdens het werken op de wijngaard.
Eind september 2008, de eerste kleine rijpende trosjes aan de nog zeer jonge wijnstokken. In dit geval uiteraard Pinot Noir.
Eind oktober 2008, de bladeren zijn verkleurd. Eerst diepe winterrust, daarna verwachten we een kleine oogst in 2009.
April 2009, we hebben gesnoeid. Dit is het derde jaar, dus nu is de dubbele Guyot vorm zichtbaar.
Mei, een zee van fris groene blaadjes. Mooi uitzicht op de Sousberg, de buur van de in wielerkringen bekende Keutenberg.
Eind mei, de bloei is op komst.
Ergens in juli, aan het einde van een hete dag. Donderkoppen doen het ergste vemoeden: onweer. Dan is er altijd kans op een vernietigende hagelbui, zenuwslopend.
Begin augustus: de trosjes beginnen vorm te krijgen.
Tegen einde augustus heeft de veraison ingezet. De vogels en wespen hebben dat ook in de gaten, dus moesten we ons iets laten invallen om ons daar tegen te verweren. Oplossing: fijnmazige netten. Achter een blauwe waas van het net is de kleurende Pinot Gris zichtbaar.
Om de eerste kleine oogst te kunnen verwerken moest er geinvesteerd worden in roestvrij stalen vaten, een pers en een ontsteler. Met het oog op de te verwachten hoeveelheid in de komende jaren moest voor alles de juiste afmeting gekozen worden.
September 2009. De Pinot Gris laat zich in alle pracht bewonderen. Hier moet toch goede wijn van te maken zijn...
Helemaal aan het einde van september hebben we moeten oogsten omdat er een langdurig periode met slecht weer op komst was. Hier zijn kratjes met Pinot Noir en Pinot Gris te zien, wachtend op de verwerking.
Het einde van ons eerste oogstje hebben we gevierd met een glas Champagne.
<
>
©2017 Belle Source